Søk i bloggen

Saturday, December 31, 2016

Det Gode Budskap

Denne teksten sto på trykk i Klassekampen lille julaften, i spalta Naturligvis. 

Alle gode familier lyver til sine barn. Fra før de skjønner språk, møter de løgnen som vi så glad hver julekveld serverer. «Er det noen snille barn her?» roper en beskjegget figur i rød hette, før man overøses med gaver og klemmer og må synge og vifte bort imaginære rotter med en imaginær grøtsleiv. Løgnen forfektes fra alle hold, fra kjøpsstanden, fra besteforeldre og tanter, som en gedigen prank servert av hele verden.
Sjokket over løgnen setter sine spor hos enkelte, men hos mange bare blir det bare en litt pussig greie. Nylig kom jeg over en families løsning på nisseløgnen som vi alle kan lære noe av, og som også kan lære oss noe om hvordan vi forholder oss til klimaendringene verden vil se i kommende år.

Når barnet når en passende alder, tar man det til side og sier: «Jeg ser du har vokst mye det siste året. Du har gjort god handling x, y, og z og har utvist medmenneskelighet. Det er åpenbart at du har blitt moden for å bli nissen. Ja, for du har jo sikkert sett at de fleste nisser du møter er helt vanlige folk som har kledd seg ut.» Så kan man snakke om hvordan nisser ikke gir for personlig vinning, men fordi det gir en god følelse, og fordi det skaper positive spor ute i verden. Deretter hjelper du barnet med å velge ut en nabo eller kjenning som har et behov, før man anskaffer en presang og i hemmelighet overleverer den. Slik blir nisseløgnen en god hemmelighet de får ta del i. Og viktigst: Man viderefører en god kultur der man gjør små ting for å gjøre verden bedre, bit for bit. Man viser hva slags verden man vil leve i. Å gi tøfler til en barføtt avishentende nabo gjør lite for å endre hennes sosioøkonomiske vilkår,  men det er få som vil nekte å gi uselviske gaver av den grunn.

Hva har så denne nissefortellingen å gjøre med klimaet?

Stadig møter jeg folk som vegrer seg for å gjøre små, personlige ofre for å redusere egne CO2-utslipp, siden det føles som en dråpe i havet. Rent matematisk stemmer det jo – om jeg kutter en kjøttmiddag i uka er det en ørliten del av det vi har igjen i karbonbudsjettet, og det er åpenbart at land som Kina og USA må gjøre noe før det faktisk monner. (For mer om karbonbudsjett kan du lese Bill McKibbens artikkel «Global Warming’s Terrifying New Math» fra 2012).

Men små, personlige handlinger har rekkevidde langt utover CO2-tallet med to streker under. Vi mennesker er nemlig ekstremt sosiale vesener. Bare ta med noen venner og still dere feil vei i en heis, så ser dere nok at nye passasjerer litt forvirret stiller seg slik dere står. Sosialt press kan brukes til å få folk til å handle irrasjonelt. Men vi kan også bruke det samme til å spre fornuft også.

Alle vanene du legger deg til, alle tingene du gjør hver dag, legges merke til av andre. Forskning viser at å se naboen resirkulere er mer holdningsskapende enn den dyreste resirkuleringskampanje. At jeg velger tog når jeg skal på møter i andre byer, blir lagt merke til av de andre, så de oftere velger det samme når de har anledning. En vegetarmiddag med venner gjør vaneendring lettere.
Sosialiteten slår også ut på andre måter. Hvis man stadig okker seg over at «alle flyr jo alt de kan uansett!» viderebringer man faktisk et budskap om hva som er normen, selv om det gjøres i et negativt lys. De fleste av oss er villige til å gjøre sammen det vi ikke tør å gjøre alene. Kollektivet fritar oss for liksom for individuelt ansvar. Hvis normen er å drite i miljøet, ja, så gjør vi det da. Men du er jo med å skape nye normer også.

Det er lett å tenke at en femtilapp i koppen til en du treffer på gata ikke betyr noe i det store bildet. Sånn kan man også tenke om å dele en klimaopplysende artikkel i sosiale medier. Men når du velger kjøttfri middag, gir opplevelser eller brukte ting til jul, viser du at du tar globale utfordringer seriøst, hva slags verden du vil leve i, og hva du synes er viktig.


For hver og en av oss forsterker det følelsen av ansvar vi har for hvilken verden som omgir oss. Og fra hver og en av oss kommer det klar tale om hvordan vi vil ha det. Det er noe både bedrifter og politikere får med seg.

1 comment:

  1. The concept of Climate camp is so awesome.It will definitely help all those who get affected from the climate.I really appreciate this initiative.

    ReplyDelete