Søk i bloggen

Monday, April 11, 2011

Når ble overtro en kvinneverdi?

Dette er kronikken Norith Eckbo og jeg skrev og fikk på trykk i Dagens Næringsliv fredag 8.april.
Når ble overtro en kvinneverdi?

Kvinnekanalen FEM stempler kvinner som overtroiske følelsesmennesker.


Likestillingen i Norge har kommet langt. Vi har til og med begynt å godta ulikhetene mellom kjønnene, og lage rom for dem i form av egne tv-kanaler, deriblant TVNorge-kanalene FEM og MAX.

Mange av kvinnekanalen FEMs programmer beveger seg i grenseland mellom fiksjon og virkelighet, og det virker ikke helt som om FEM selv forstår forskjellen. Problemet er at overtro og alternativ medisin diskuteres og behandles som om dette skulle være vitenskapelige sannheter. I motsetning programkonseptet til den motsvarende mannskanalen på TV Norge, tegnes det et bilde av kvinner som overtroiske og lite kritiske. Når ble overtro en spesifikk kvinneverdi?

FEM skriver på sine nettsider at de er «Norges største underholdningskanal for kvinner”, og at de har som mål å «sette standard for populærkultur gjennom design, reality, fiksjon, skjønnhet og alternativ livsstil”. Og FEM lykkes i å oppnå sine visjoner. De har serier om oppussing av hus, realityserier om tenåringsmødre, og treningstips med Rachael Ray. Av drama- og fiksjonsserier får vi servert slagerne Medium, Ghost Whisperer, Supernatural, The Vampire Diaries, Charmed og Magikerne på Waverly Place, som alle omhandler overnaturlige evner. Og på talkshowet Den andre siden bestående av Gro-Helen Tørum, Mira Craig, Marianne Behn og Birgitte Lund Nakken, diskuteres paranormale fenomener som kornsirkler, spøkelser og healing.

Alt i alt er FEM en overdose overtro. De ønsker å fremme en "alternativ livsstil”, men alternativ til hva? Et alternativ til en objektiv virkelighet der erfaring og etterprøvbarhet står sentralt? FEM fremmer det å stole på magefølelsen og anekdoter fra personer man møter, i stedet for logikk og vitenskap. Deres motstandsløse dyrking av slike følelser er ikke bare et budskap som sendes ut til kvinner, de etterlater seg også et bilde av hva det vil si å være kvinner. Er det virkelig dette som gjør kvinner til kvinner? Kunnskapsløshet?

Tar vi en titt over på den andre siden, nemlig TVNorges mannskanal MAX, er forskjellen stor sammenlignet med FEM. MAX sender virkeligshetsbaserte tv-serier som CSI og The Big Bang Theory. Programmer som helt klart har en annen holdning til vitenskap enn Den andre siden. TV Norge må gjerne ha en egen kanal for de overtroiske, men problemet oppstår når innholdet i FEM setter alle jenter i en og samme bås full av krystaller, ånder og engler.

Hvordan endte vi her igjen? Lever vi virkelig fortsatt i en verden bestående av holdninger om at menn står for fornuften og kvinner for følelsene? Vi tror ikke det, men når FEM velger å kjøre en stil hvor premisset er at kvinnelig intuisjon er et bedre verktøy enn vitenskap, da hjelper det ikke mye at Kvinnedagen har fylt 100 år.

Hvis FEM mener å ha funnet en definisjon på hvilke interesser som gjør kvinner til kvinner, ja da er ikke vi kvinner.

16 comments:

 1. Godt å lese slikt,litt motforestillinger til et mediebilde (og en erfart virkelighet) som er så til de grader unisont den andre veien. Men innlegget er ikke nok til å fjerne inntrykket av at kvinner statistisk sett oftere enn menn oppgir at de aksepterer intuisjon og følelser som autoriteter i sine liv. Hvis en så smått begynner å behandle kvinner som om de vare menn, dvs. stiller samme krav til stringens og etterprøvbarhet, risikerer en å bli beskyldt for å bruke mannlige hersketeknikker og representere en mannlig, logosentrisk kultur som har skapt krig, atombomber, bestrålt mat, and what not. Fra kvinner som kaller seg feminister. Det innlegget jeg kommenterer viser at det fortsatt er noen old-school likestillings-aktivister der ute som forlanger å bli møtt med argumenter og fakta, ikke medfølende klapp på hodet. http://bit.ly/gti58s
  og http://bit.ly/gv1Bll

  ReplyDelete
 2. Melder meg på i klubben for oss som ikke er kvinner dersom FEM har rett.

  ReplyDelete
 3. Vil gjerne ha eit medlemsskap i klubben nemnt over! Og når det er sagt, så må eg tilstå eg heller ikkje kjenner meg igjen i det snevre bildet dei evolusjonære psykologane teiknar, heller, då ;-)

  ReplyDelete
 4. Vi som tydeligvis ikke er kvinner dersom kanal FEM har rett... jeg lukter Facebook-side lang vei. ;)

  Superbra kronikk!

  ReplyDelete
 5. Uansett hvor virkelighetsbasert Big Bang Theory er, så klarer jeg ikke å la vær å irritere meg over hvor de her klarer å lage skikkelig erke-stereotyper på ordentlig nerdete studenter innen realfag. Jeg kjenner meg ikke igjen i alle fall.. Menmen, det er jo morsomt og jeg ville valgt å se det framfor Den Andre Siden anyday:)

  Ellers; bra kronikk og flott at den ble publisert!

  ReplyDelete
 6. Jeg er heller ikke kvinne. Hvordan melder jeg meg inn i den klubben?

  ReplyDelete
 7. Takk. Hvis kvinner liker det de sender på FEM, kjenner jeg ingen kvinner.

  ReplyDelete
 8. Siden jeg faktisk var med på Studio FEM, så må jeg bare kommentere det deprimerende faktum at det var FEM på andre siden som hadde høyest seertall av talkshowet. Det kan jo forklares på mange måter - at vi hadde sterkere konkurranse de andre dagene som tok segmentet (som Desperate Housewifes), at vi var mer ræva de andre dagene (vi varierte nok, men så ræva nekter jeg å mene at vi var) eller at mange kvinner - også blant Kanal FEMs seere - faktisk er så skrullete. Publikum skilte seg også ganske kraftig ut på opptakene til de programmene, for å si det forsiktig.

  Et av de få programmene jeg fikk med meg innspillingen av, var en humbugmaker som var kornsirkelekspert. Som en da kollega kommenterte - hvis disse ailiensa er så jævlig intelligente, hvorfor lander de ikke heller på Heathrow et par kilometer unna, i stedet for i en øde kornåker...knis.

  Morsom kronikk, gode poenger!

  ReplyDelete
 9. Takk for godt lesestoff! Apropos noe av det samme: for en stund siden hadde Narvesen halv pris på blader for hhv. kvinner og menn. Jeg tok det som en personlig fornærmelse at alle blader for mitt kjønn handla om mote, skjønnhet, helse og interiør. Menn, derimot, kunne ikke bare velge blant bil og pupper - for dem var det også historie, foto, vitenskap, samfunn og musikk.

  ReplyDelete
 10. Vil ikke akkurat si CSI er one godt eksempel på "virkelighetsbasert" serie, selv om den utgir seg for å være det. Mye sludder og vås der også. Men enig i grunnpoenget.

  ReplyDelete
 11. @VamPus: Interessant å høre om det fra "innsiden". Jeg tenker at det godt kan være noen overnaturlig-tema-programmer her og der hvis det er mange som er nysgjerrige på det (som meg selv - grunnen til at jeg har satt meg så inn i det og blitt skeptiker), men når kritisk sans mangler totalt blir det fiksjon blandet med virkelighet, og det er ikke bra.

  @Tonje: Jeg har reagert på det samme. Jeg abonnerer på Scientific American, og hørte det omtalt som et herremagasin. Og det er ikke bare det å bli satt i bås som plager meg - det er det å bli satt i bås med ignoranse og irrasjonalitet.

  @Silje: Sant nok, jeg har selv forsket på lab og vet at situasjonene på CSI stort sett ikke reflekterer virkeligheten. Men de krever i alle fall ikke at naturlover brytes, enn om noe av teknologien er "magisk" langt avansert!

  ReplyDelete
 12. Mmmmm, fine bloggposten/artikkelen. Jeg liker deg.

  ReplyDelete
 13. At max er en mannekanal forvirrer meg litt. Der er flere program som for det meste viser svette muskelmenn mer eller mindre nakne (særlig spartacus: blod and sand). Og serien MadMen kunne er likemye feministisk kritikk av en en steriotyp av kvinner, som det motsatte.

  Jeg liker max. Stopper oftere der når det blaffres gjennomkanalene, enn fem.

  ReplyDelete
 14. Jeg synes det er litt merkelig at du lister opp diverse TV-serier. Det er vel ikke først og fremst serier om vampyrer, demoner og hekser som er er greia her, både kvinner og menn liker blodig action og monstre. Jeg tror heller det er disse talkshowene om klarsynte mennesker og mystiske opplevelser om hjemsøking som skurrer. Det skal jo liksom være fra virkeligheten, og handle om følelser og sorg og hva nå enn 'døde fra den andre siden' visker om..

  Men nå har jo ting forandret seg og alt skal handle om gravide tenåringer! Hva er det som er så mye bedre med fjortiser som lærer at det er kult å bli gravid og Ung Mor? 'Alt blir jo uansett sponset av mor og far'. Det myldrer av disse docu-reality-seriene nå. Resten av programmet består av programmer om gravide voksne.
  Variasjon, hva er det?

  Jeg er kvinne. Men jeg er ikke gravid, så jeg kunne ikke gi mer blaffen om programmer om graviditet. Ser aldri på FEM lenger, for å si det slik. Nei, gi meg noe litt mindre hjernedødt. Å være kvinne handler da søren meg om mer enn å være en fødemaskin.

  ReplyDelete