Søk i bloggen

Wednesday, March 16, 2011

Trine Grung tar bladet fra munnen

Trine Grung driver en av Norges mest populære blogger, og der har hun en rekke gjestebloggere som får fortelle sine historier. Trivelig det, og hyggelig med andre menneskers suksess. Det som ikke er så hyggelig er at en av gjestebloggerne, Helse-Hilde, skriver masse,helt ukritisk om alternativ medisin. Det er jo forsåvidt i hennes rett, men det er bekymringsverdig (i følge Per-Egil Hegge er ikke det et ord, men jeg er ikke enig helt enda) når det når ut til så mange, og når hun sprer gjetord om behandlinger som er direkte farlige, som Miracle Mineral Supplement (MMS) og kolloidalt sølv.

MMS er en historie for seg selv. Kort fortalt er det industrielt blekemiddel som skal kunne kurerere alskens lidelser, inkludert HIV/AIDS, og hvis du blir syk av det er det fordi det holder på å gjøre deg bedre. Eller ikke, ettersom det, preparert og inntatt på måten de anbefaler, er industrielt blekemiddel.Kolloidalt sølv er også farlig, og kan også gi også noen andre litt mer "festlige" utslag.

Denne mannen er blå etter å ha gnidd inn huden sin med kolloidalt sølv. I tillegg kan det ved langvarig bruk gi organsvikt og tungmetallforgiftning.


Når slike behandlingsformer blir frontet på en av Norges mest leste blogger er det klart at vi som har lest litt om hvilke effekter slike midler kan ha bryr oss. Mange av mine meningsfeller besøker bloggen til Trine jevnlig for å se hva som har blitt skrevet, og for å forhåpentligvis rette opp noen misoppfatninger i kommentarene.

Det er ingen lett jobb. For det første kommer Helse-Hilde med mange vage påstander, men sjelden med påstander om hvordan noe virker. Hun er også nøye på å presisere at hun "bare forteller sin historie" og "deler det som har hjulpet henne", uten å komme med sannhetspåstander om det hun sier.

Men slik det blir formidlet kan det fort oppfattes som godkjenning og oppfordring til bruk av disse produktene. Helse-Hilde påpeker også at hun ikke tar noe ansvar for det dersom andre velger å følge hennes vei. Etter min mening begynner hun her å være på tynn is.

Hun vil fortelle sin historie, dele sine erfaringer, i et bloggmedium der det er lov å være personlig. Men hun legitimerer også folks bruk og ukritiske undersøkelse av slike preparater ved måten hun skriver om det på. Derfor bryr vi oss.

Skeptikere kommenterer flittig på Helse-Hildes innlegg, og er innom 50 ganger om dagen i følge Trine Grung. Vi er mange, og vi bryr oss når så gale påstander blir servert for et stort publikum uten korreks.

Nå hevder Grung hun har fått drapstrusler over internett. Hun utdyper i et besøk på Trygdekontoret at noen har hevdet at de ønsker å se henne og Helse-Hilde dø en sakte og smertefull død. Strengt tatt er ikke det en drapstrussel, men en ønske om lidelse. Sånn for å pirke litt.

Rett etterpå klager hun over
..hele dette.. ikke kynisk dott no, men .. disse her på skepsis.no! De gir seg ikke! Det må være syke mennesker. Jeg skjønner ikke engasjementet. De er innom bloggen min og kommenterer igjen og igjen og igjen. Dessuten var det en kar som brukte sju timer av søndagen sin på å for å plukke fra hverandre et blogginlegg på trinegrung.no. Da har du fritidsproblemer, altså.
Jeg tror vi skeptikere har et imageproblem.

For å avklare det med en gang: Skeptikere er ikke kynikere.Den sentrale forskjellen er, som så enkelt illustrert på siden her, at vi har håp. Vi har håp om at mennesker kan lære, og lære å tenke kritisk, og at vi kan hjelpe hverandre med å forstå verden bedre. Det er det det hele handler om for oss.

Se videoen på NRK.
Les Gunnars omtale av en av Helse-Hildes innlegg. (Eller fler, eller den om homeopat Gro Lystads påstander.) Og se om du fortsatt synes at det er sykt. Eller at å finne disse svarene ikke er verdt å bruke syv timer på.


Edit: Anbefaler å lese denne saken om MMS, der følgende blir sagt av Jim Humble, oppfinner og selger av MMS. Utsagnet påvirker naturligvis ikke sannhetgehalten i det som blir påstått, men det sier likevel noe om skruppelløsheten til enkelte selgere:
"Look at the Catholics. Their priests have been molesting women and children for centuries and the governments have not been able to stop it. If handled properly a church can protect us from vaccinations that we don't want, from forced insurance, and from many things that a government might want to use to oppress us."

No comments:

Post a Comment