Søk i bloggen

Saturday, April 18, 2009

Fem altfor vanlige tankefeil - del 5

Del 5 - Du er ikke spesiell.

Neida, det er ikke Janteloven som er tema her. Det som derimot er tilfelle er at vi alle overvurderer sterkt sjansen for at noe godt skal skje oss, og nedvurderer sjansene for at noe negativt skal skje.

Vi er alle klar over bilulykkesstatistikkene, hvor stor sjanse det er for at en tilfeldig valgt person blir utsatt for en ulykke i trafikken. For "andre folk" er statistikken helt grei for oss å forstå. Men hvis vi prøver å bruke den på hvor trygge vi selv føler oss i trafikken, så ender vi opp med å ta feil.

Samme med hvis man spiller Lotto eller andre rene sjansespill. Vi overvurderer betraktelig mulighetene for å vinne hvis man tenker selv på sjansene sine. En til fem millioner sjanse virker mye mer trolig når man spiller selv.


Andre vanlige feil når det gjelder tanker om seg selv er å sette forskjellige regler og kriterier for seg selv. Det er greit hvis jeg låner med meg kontorutstyr hjem, men ikke andre. Jeg har jo en god grunn! Vi er fullt kapable til å dømme andre for ting som vi ikke ville dømt oss selv for. Vi gjør unntak for oss selv i regler. Ofte så tenker vi "Det gjør ikke noe hvis bare jeg gjør det" men det er en tankefeil i seg selv (som kanskje blir del 6 av denne serien :)

Ikke bare seg selv men også grupper man tilhører vil man gjøre unntak for. Vålerenga-klanen-rabatt. Møter man en annen nordmann på ferie i Italia vil man gjerne slå av en prat og bli kjent med personen, men dette er noe vi ikke ville gjort hvis vi hadde møtt ham på T-banen i Oslo eller hvis han var italiener. Disse her er det riktignok evolusjonære grunner til, men fra et rasjonelt synspunkt er det ingen grunn til det.

No comments:

Post a Comment