Søk i bloggen

Friday, April 03, 2009

Fem altfor vanlige tankefeil - del 3

(Del 1 - Sannsynligheter)
(Del 2 - Tilfeldigheter)

Del 3 - post hoc ergo propter hoc eller på godt norsk etterpå derfor på grunn av.

Post hoc ergo propter hoc er den tredje, sannsynligvis vanligste, vanskeligste å bekjempe, tankefeilen vi kan gjøre. Den har med å ikke forstå cause-effect forhold slik at man kan tro at hendelse A var grunn til at B skjedde, men i virkeligheten så var det C som sto for det.


Kvakksalvere skor seg godt på denne feiltanken. Hvis du tar en pille og så forsvinner hodepinen din så vil du gjerne tro at det var pillen som fjernet den, når den like greit kunne forsvunnet på egen hånd. Dette er også kilden til det meste overtro og folketro.

Som et eksempel på hvor lett det er for oss å gjøre feil her, la meg bruke et eksempel fra en av mine personlige favorittpsykologer, B.F. Skinner.

Skinner satte en due i et bur sammen med en maskin som var programmert til å gi ut mat på komplett tilfeldige intervaller. Hvis duen akkurat hadde gjort noe merkbart før mat kom, så ville duen fortsette å prøve å gjøre det samme. For eksempel hvis duen akkurat hadde sett seg over skulderen før mat ble gitt ut, så ville den tro at det at den så seg over skulderen var det som ga den mat, og fortsette med det. Høres simpelt ut hittil, og dette er jo bare en due med hjerne på størrelse med en fingernegl så...

Vel, ikke like mye. Eksperimentet har blitt gjengitt på mennesker gang på gang, og slår sjelden feil. Reglene kan være så kompliserte eller så enkle man hvil. Sålenge offeret har blitt fortalt eller forstått selv at belønningen ikke er tilfeldig men deterministisk, så vil dette gå som forventet. Eksempel: Sett et menneske i et tomt rom med en poengtavle. Personen blir fortalt at han skal prøve å få så mange poeng som mulig, og at det er et komplisert regelsett som forteller hvilke handlinger som gir poeng. I virkeligheten så gis poeng bare ut helt tilfeldig, i tilfeldige intervaller og mengder.
Denne personen vil stadig prøve de samme tingene som han tilfeldigvis prøvde før et poeng ble gitt ut. Det at det ikke virker igjen senere vil heller ikke stoppe ham.


Verden er et komplisert sted med hundrevis av faktorer til enhver tid som påvirker hva som skjer. Vi har alle våre lykkerutiner, disse kommer av en positiv opplevelse en gang som så blir låst i tankene våre. Det er mer enn bare en ting som påvirker en annen, men vi ser bare det som er ferskest i tankene våre.

Det finnes ikke noen mirakelkur for å gjøre seg immun mot denne. Uansett hvor skeptisk man er så vil man alltid ha tanken "Men hva om det var hendelse A som gjorde at Z skjedde". Sålenge vi lever i et deterministisk univers, men våre sanser og oppfattelsesevner ikke klarer å få med seg alle faktorer, eller at vi eliminerer ting som faktorer fordi vi tror at F ikke påvirker Q så kommer vi til å tenke feil her.

No comments:

Post a Comment