Søk i bloggen

Sunday, March 01, 2009

SABLA svær slange, og nytt om hval-evolusjon (god-mor-hval)

Da jeg så over nettutgaven av dagbladet i går, kom jeg over denne lille lekkerbiskenen:

http://www.dagbladet.no/2009/02/04/nyheter/utenriks/naturvitenskap/dyrenes_nyheter/4694623/

En 14 meter lang slange på tusen kilo, med en liv-vidde på en meter! Som spiste krokodiller! Yowsa! Den ble funnet i Colombia, og er visst det største slange-fossilet oppdaget. Forøvrig snakkes det om at ettersom slanger er kaldblodige kreves det en viss temperatur i omgivelsene for å opprettholde de kroppslige prosessene, og når en slange på denne størrelsen skal få denne temperaturen utenfra, må det ha vært temmelig varmt der; det antas mellom 30-34 C. Dette påvirker visst en del klimamodellering av hvordan tropene reagerer på CO2 og endring, og kan være skummelt for oss! Men sånn økologi kan jeg ikke så mye om.

Mer om slangen og noen lekre bilder av fossilene sammenliknet med en 3m lang boa fra i dag her:
http://scienceblogs.com/pharyngula/2009/02/titanoboa.phpGOD-MOR HVAL
Det er mye fine fossiler som "slippes" om dagen. I går ble det publisert en ny art av overgangs-fossil mellom landlevende pattedyr og hval.

For de som ikke er orientert; Vanlige fisk svømmer ved å bøye kroppen fra side til side. Hval svømmer ved å løfte halen opp og ned(noe som likner mer på landdyr-bevegelser). Hval må til overflaten for å puste. Hval føder barn med halen først, for at de ikke skal drukne.
Disse tingene kombinert (med mer) forteller oss at hval kommer fra landlevende dyr. Lenge har hvalenes opprinnelse vært usikker og ukjent, på grunn av få fossiler. De siste årene har det dukket opp flere fossiler fra Pakistan, der man har fått bekreftet sine mistanker om hva slags dyr hvalene egentlig stammer fra. For mer om dette, sjekk Wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Whale_evolution

Over til nyheten. Den som ble publisert i går er tøff fordi, get this, de fant to voksne og en baby, og babyen lå fremdeles INNI magen til moren. Gravid fossil! Fossilene er ganske fine, og det kommer en link her nede med en del fotos.
Når man finner slikt begynner folk å spekulere hvor mye dette dyret var på land og på vann. Det er sannsynlig at det hadde noe tid på hvert sted, men hvor mye er det mange ulike saker som kan vise til. Spesielt kan man her se at den hadde tenner tilpasset fiskespising og en stor hale til å svømme med.
Det kuleste er nok at barnet lå med snuten ut mot fødselskanalen. Forskerne er bittelitt usikre på om det kan ha flyttet seg i løpet av de 50 millioner år de sannsynligvis har ligget der, men de trodde egentlig ikke det. Og hva betyr det? Jo, sannsynligvis betyr dette at barnet ikke ble født i vannet, ettersom det kunne budt på trøbbel med pusting og greier. Det vil si at denne hvalforgjengeren i det minste fødte på land. Leve i vann, vagge opp på land for å føde pustende bebbis, rulle ned igjen. Dette viser igjen hvor lekende lett naturen fikser overgangsformer mellom land og vann.

Jeg har sett noen kreasjonist-videoer som maser om hval-evolusjon og hvor mange endringer som kreves for å endre livsstil fra land til vann. Ja, det er mange, men det går fint an å ta alle endringene en av gangen. Evolusjon fikser (hval-)biffen!

En kort og pop oppsummering med tegning fra Carl Zimmer:
http://blogs.discovermagazine.com/loom/2009/02/03/the-backward-whale/

En lengre og detaljert beskrivelse med bilder av fossiler og tegninger av rekonstruerte skjelett for fossil-interesserte:
http://scienceblogs.com/laelaps/2009/02/maiacetus_the_good_mother_whal.php

For super-nerder. Den ordentlige artikkelen:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0004366


Husk at Charles Darwin fyller 200 år torsdag 12. februar!

No comments:

Post a Comment