Søk i bloggen

Wednesday, March 04, 2009

Plutos atmosfære er opp ned og Asteroide - close shave.

PLUTOS ATMOSFÆRE

Det er vel ganske allmenn-kjent nå at vi bare har åtte planeter i solsystemet, og ikke ni, som det ble trodd fra Pluto ble oppdaget i 1929 frem til 2006 da dens planet-status ble brutalt revet vekk. Jeg har lenge trodd at Pluto ikke hadde atmosfære heller, men det har den visst, tidvis. Og atmosfæren er opp-ned!

Forklaringen er ikke så drøy uansett. Når Pluto er på sitt nærmeste solen (omtrent 40 ganger avstanden mellom solen og jorda), varmes overflaten opp, og frosne elementer omgjøres spontant til gass.

Når denne frosne gassen sublimeres(blir direkte til gass), brukes det varme, noe som faktisk gjør at luften over overflaten kjøles ned, omtrent som når vi svetter. Overflaten kjøles altså ned igjen, mens atmosfæren varmes opp. Mens vi er vant til at det blir kaldere og kaldere jo høyere opp fra jordskorpa man kommer, skjer det motsatte på Pluto på grunn av kjemi.

Denne atmosfæren er ganske tynn, men den er der. Det er ganske stilig at man har klart å måle sånne detaljer til noe som er så himla (!) langt borte.

Her leste jeg om det:
http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2009/03/02/plutos-atmosphere-is-upside-down/


ASTEROIDE - CLOSE SHAVE
Så i dagbladet i dag at en asteroide (i går?) suste forbi temmelig nærme, bare ca 75 000 km uti været, mens månen ligger ca 300 000 km unna. Under er link til en video av ganske dårlig kvalitet, men man får se real-time bevegelsene, og den lille, lysende prikken er i utgangspunktet ikke særlig større enn et hus. Den går ganske fort over skjermen til å se ut som en stjerne! Oah!

Hvis noen begynner å bekymre seg over slike sjokkrapporter kan jeg anbefale boken Death from the Skies! av Phil Plait, hvor han går gjennom nøyaktig hva som hadde skjedd og alle de ulike metodene verdensrommet har for å drepe oss. Men han beroliger også med hvor usannsynlig det er. Også får man fine fakta fra en festlig fyr.


http://www.youtube.com/watch?v=_RKKgMDK7A4

http://www.dagbladet.no/2009/03/02/nyheter/astronomi/verdensrommet/forskning/mars/5110466/

No comments:

Post a Comment