Søk i bloggen

Friday, March 06, 2009

Mat for Mons, når Mons er astronaut

Jeg husker da jeg var liten og var på Air and Space-museet i Washington DC, og i gift-shop´en der kunne man kjøpe frysetørket iskrem. Astronaut ice-cream kalte de det. Det så ut som et stykke tress, men var tørt og hardt, litt som isopor eller noe.

http://www.thinkgeek.com/geektoys/science/9e07/

Jeg husker også da halv-norske Christer Fuglesang fikk ta turen opp i det blå, og at han i intervju fortalte at hver astronaut fikk bestemme hva som skulle serveres fryse-tørket til middag en dag.

Det blir nok ikke like festlig i matveien for fremtidens astronauter.

Når oppdragene blir lengre, blir det alvorlige logistikk-problemer med tanke på mat og drikke som må medbringes for flere år. Derfor er en viktig del av NASAs arbeid nå å utikle bærekraftig matproduksjon.

For en stund siden leste jeg at de nå testet et filtreringsanlegg som skulle lage vann av tiss. Altså, det er jo rent vann som kommer ut, renere enn det vi får i springen hjemme, men det høres jo litt rart ut likevel. "Åh, jeg er tørst, jeg får gå på do da. ".

Den kinesiske romfartsorganisasjonen har nå kommet med enda et forslag som vil gjøre det bittelitt mindre glamorøst å være astronaut, i alle fall etter vestlig oppfatning. De har nemlig foreslått silkeormer som diett for astronautene!

Problemet med matkilder i verdensrommet, er jo at de mest proteinrike matkildene vi kan nyttegjøre oss i all hovedsak krever mat selv. Kylling, gris, egg. I tillegg produserer de store mengder ekskrementer. Fisk er i all hovedsak for følsomme for vann-endringene.

I Kina er visst silkeormer egentlig noe av en delikatesse. Fordelene med en slik diett er at de er små, ekstremt proteinrike, spiser enkelt, og lager lite bæsj. I tillegg har noen hevdet at man med noe bearbeiding kan bruke silketrådene som mat. Det er i all hovedsak snakk om å spise kokonger/pupper.

De vil sannsynligvis måtte spise noe sånt som 170 ormer/kokonger om dagen.

Mmm, frokostblanding.

http://blogs.discovermagazine.com/discoblog/2009/01/15/yum-silkworms-could-be-the-next-astronaut-food/

http://sciencenow.sciencemag.org/cgi/content/full/2009/113/2

No comments:

Post a Comment