Søk i bloggen

Sunday, March 01, 2009

Mars - en levende planet! Og fetus in fetu!

Litt skandaløs må man vel kunne være.
For ikke lenge siden kom NASA med en veldig spennende nyhet!

Mars er en levende planet!

Nå må du ikke sette kaffen i halsen, for dette betyr ikke små grønne menn, kanskje dessverre.

Forskere har over lengre tid observert periodevis metan-forekomster enkelte steder på Mars. Metan er en reaktiv gass, og finnes ikke lenge i atmosfæren før den reagerer og forsvinner. Dermed vet vi at det dannes ny metan der. Fra kjente systemer er det to mulige forklaringer på dette. Enten reagerer gasser med bergarter under overflaten, danner metan, og dette slippes ut. Dette er den "kjedelige forklaringen". Den er likevel ikke helt kjedelig, for det betyr at det er mer indre aktivitet på Mars enn tidligere antatt. Og det er stas!.
Og nå kommer den store andre muligheten: Metanet er et biprodukt fra metaboliserende mikroorganismer som langt under overflaten der det tidligere har blitt påvist stor sannsynlighet for flytende vann. Bare tenk om! Det er NASA som postulerer dette, så det er ikke no tull!

Implikasjonene det vil ha dersom det skulle vise seg å være mikrobielt liv er helt vanvittige. Bare tenk, liv på to planeter i samme solsystem! Det ville jo sannsynliggjøre at liv er normen i universet, ikke bare en "freak accident" på vår lille blå prikk.

Det spørs vel om menneskeheten er klar for dette uansett. Hva skulle skjedd med alle religionene?

Flere linker til Mars-historien:
Fra NASA:
http://www.nasa.gov/home/hqnews/2009/jan/HQ_09-006_Mars_Methane.html

Fra gode Science-writer Carl Zimmer
http://blogs.discovermagazine.com/loom/2009/01/15/live-blogging-the-mars-methane-mystery-aliens-at-last/

Fra gode Science-blogger Phil Plait, aka. the bad astronomer (mest om en del av medias hysteriske håndtering av dette)
http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2009/01/19/mars-methane-media-mess/
FETUS IN FETU

En ganske gammel nyhet jeg ikke klarte å få slengt ut er dette:

Kanskje noen av dere har sett denne saken (jeg kom over den på dagbladet også). En liten gutt som skulle opereres for noe legene trodde var en svulst i hjernen bragte noen overraskelser. Det de trodde var en svulst viste seg å ha menneskeliknende former, en hånd, en fot, og tydeligvis en tarm.

For å ikke være helt dagbladet kan jeg nevne at det finnes to varianter av slike oppdagelser, eller to muligheter for å forklare dette. Det ene er teratoma, som er en feil i utviklingen. Ordet er utledet fra et gresk begrep som både kan bety vidunder og monster. Teratologi er en viktig retning innen utviklingsbiologi, der man ved å studere hvilke feil som gir hvilke følger kan lære mye om hvilke utslag gener og genetiske feil kan gi.

En teratoma er når det oppstår en kreftliknende svulstdannelse, der denne gjennomgår utviklingsstadier og kan danne vev, men de pleier ikke å ta så velkjente former, heller litt muskelvev eller annet vev, mindre differensiert.

Den andre muligheten er er "fetus in fetu" (hvordan får man til italics på den greia her?). Det betyr foster i fosteret og betyr at en del av et foster begynner å dele seg på nytt og under utviklingsløpet stoppes utviklingen. Dette betyr rett og slett at man bærer en ufullstendig utviklet tvilling, noe som i alle fall jeg har sett som en vits i en del populærkultur. Bildene er ganske spesielle, og ikke no særlig å se på mens man spiser spaghetti med tomatsaus, men i grunnen ganske sensasjonelle. Siden jeg ikke kan poste bilder her må dere klikke dere gjennom selv. Gå, opplev hvor merkelige utfall genfeil og gale celledelinger kan gi!

Som vanlig forklarer PZ Myers bedre enn meg i alle fall, med bilder;
http://scienceblogs.com/pharyngula/2008/12/awesomely_horrible.php

Reportasje fra en avis, med bilder:
http://www.thedenverchannel.com/health/18297954/detail.html#-Jeg jobber med å få ut disse post´ene litt oftere nå, begynner å venne meg til tanken. Ikke så lett å få det til å se lekkert og snappy ut når jeg ikke klarer å legge bilder inn i teksten. Så det. Vi prøver en stund til.

marit

No comments:

Post a Comment