Søk i bloggen

Friday, March 27, 2009

Fem altfor vanlige tankefeil, del 1

Hjernen vår er imponerende. Måten vi bruker den på derimot, er ikke. Altfor ofte så faller vi inn i feilaktige måter å tenke på. Det kommer trolig av vår evolusjonære bakgrunn - vi trenger raske slutninger for å overleve. For å unngå rovdyr og andre farer, så har vi også en sterk tendens til å prøve å se mønstre i ting, men dette fører ofte til at vi ser mønstre der hvor det ikke er.

Her er etpar veldig vanlige feil som de fleste av oss gjør ganske ofte. Jeg vil ikke påstå selv å være immun mot de - det tror jeg selv ikke Bertrand Russell ville klart - men det hjelper å vite om de så kan man kanskje unngå de en gang i blant.

1. Sannsynlighetsberegning

For alle de fine ting som hjernen gjør, så er sannsynlighetsberegning ikke en av de. Faktisk er det en av de tankemåtene den er dårligst til. Fordi vi liker å være forsiktige og forberedte, men også optimistiske, så overvurderer vi sjanser konstant. La oss bruke Lotto som et eksempel. Fra Norsk Tippings egne sider om vinnersjanser:

Det er ikke lett å bli Lotto-millionær, men det er samtidig ikke lett å si nøyaktig hvor vanskelig det er. Iallfall ikke i praksis. I teorien kan man si at det er bortimot umulig å få sju rette, men på den annen side er det i gjennomsnitt fire personer som opplever dette hver eneste lørdag.

Allerede her kan vi se hvor vanskelig det er å tenke på sannsynligheter - før vi engang har kommet til noen tall. "Bortimot umulig" men allikevel "i gjennomsnitt fire personer hver lørdag". Disse passer egentlig ikke sammen, men hjernen tar begge utsagnene for god fisk. "Bortimot umulig" er ganske subjektivt, dog. La oss heller få noen tall: Du skal trekke syv tall ut av 34 mulige. Sjansen for å få 7 rette er 1:5.379.616. En ut av fem millioner fire hundre tusen, avrundet. Tingen er det at uansett hvordan vi illustrerer tallet her, så er det et så stort tall at vi ikke klarer å visualisere det. Og da faller hjernen tilbake til å overvurdere sjansene betraktelig.

Du klarer ikke forestille deg at sjansen for å vinne i lotto er tilsvarende å åpne en helt tilfeldig telefonkatalog, på en helt tilfeldig side, og peke på et tilfeldig nummer, og ende opp med å peke på deg selv. (Faktisk har du større sjans til å klare dette, da vi ikke er helt oppe i 5.3 millioner innbyggere enda, og antall telefonnumre er enda litt lavere. Men det er ikke poenget å pirke der.)

Allikevel spiller folk Lotto i hopetall. Og allikevel er det noen som vinner. Hver uke vinner noen. Med nok forsøk, så kan selv de mest astronomiske odds overkommes. Men oddsene er fremdeles astronomiske, så ikke la deg lure til å tro at det blir du som kommer til å vinne av den grunn. Det er veldig lett å falle i fallgruven "Det har skjedd med noen, derfor kommer det til å skje med meg." Det kan skje, men sannsynligvis ikke. Og det er der de fleste av oss faller til kort.

Andre eksempler der hjernen lurer oss med sannsynligheter:
 • Hvis du har 23 personer samlet, så er sjansen at to av de deler bursdag 50%. Måten vi tenker på tallene bare passer ikke sammen med matten. Vi tenker "365 dager i et år, 23 personer, da har vi 23/365 for at noen av de deler bursdag" som oftest. Og dette er selvsagt helt feil måte å regne på, men det hindrer ikke hjernen vår å la oss tenke på det slik.
 • Vi tilegner høyere sannsynligheter til ting som vi har nylig hørt om. Fly er bemerkelsesverdig sikre og pålitelige, og flyselskapene gjør veldig mye arbeid for at de skal være trygge å fly i. Men i tiden etter en flystyrt så er det en markant nedgang i folks villighet til å fly, selv om sjansen for at akkurat ditt fly styrter har ikke økt. Derimot ting som vi tar for gitt, blir tilregnet altfor lave sannsynligheter. Slik som for eksempel sjansen for å bli involvert i en kollisjon når man er ute og kjører. Den er mye høyere enn sjansen for at ditt fly skal falle ut av luften, men allikevel så gjør hjernen at vi tilegner den ene en mye høyere risiko enn den andre.
 • Sjansen for at noen i Værdalen vinner i Lotto er akkurat like stor som alle andre steder i landet, gitt like store spillerandeler.
 • Hollywood hjelper ikke heller. I alle filmer og TV-show så skjer de mest usannsynlige ting, de mest astronomiske odds skjer jevnlig. Men for disse så er det jo slik det må være - det ville vært en veldig kjedelig film om bare alt som var normalt skjedde. Men det gjennomsyrner tankegangen vår siden film er så stor del av vår kultur at vi kan risikere å begynne å tenke slik selv.

Dette er selvsagt bare et veldig lite uttrekk av ting hvor vi rett og slett tar feil når det kommer til sannsynlighet. Vi er rett og slett dårlige til det. Det eneste vi egentlig kan håpe på er å være klar over at vi er dårlige til det, slik at vi kan justere våre initielle estimater i riktig retning.

2 comments:

 1. Den med to bursdager er fiks!

  Mht. fly - i tillegg til det du skriver, er vi også "programmert" til å reagere på de store tallene døde ved (mange) flyulykker.

  235 døde i en flychrash oppleves som mye mer signifikant enn samme antall døde i trafikken hvert år.

  Jeg er vant til å se det forklart med at i den tida vi evolverte mest, ville en ulykke med over noen få bety at egen familie ble utradert.

  ReplyDelete
 2. Bra skrevet! :) Jeg tok ikke helt den bursdagssannsynligheten, da. Er det faktisk 50 %? Hjernen min prøver å lure meg til å tro at sannsynligheten er mye mindre.

  Uansett, du er så flink! =)

  ReplyDelete