Søk i bloggen

Sunday, March 01, 2009

E.coli, Lenski, Conservapedia og vitenskapen danser

To nyheter i denne første gruppemeldingen; en stor og en liten.

1.
Denne nyheten har sikkert noen av dere fått med dere fra veggen i gruppa, men den er så god! Den ble publisert først i juni, så ting har skjedd etter publiseringen som var ganske festlige (teite) også. Jeg gir dere;

Richard Lenski er en super scientist som har studert tolv populasjoner av E.coli og disses genetiske endringer i 20 år. Valget av E.coli (en aseksuell strain) er gjort ettersom han da kan fryse bort eksemplarer fra generasjoner og starte eksperimentet igjen dersom det er mistanke om forurensninger. I tillegg begrenser man da studien til evolusjon som skjer ved mutasjon, ikke seksuell rekombinasjon, og det er lettere å behandle genetiske markører i analyser.

Det kuleste som har skjedd er som et svar på Steven Jay Goulds berømte spørsmål om hva som hadde skjedd dersom man hadde skrudd tilbake tiden på jorda og startet alt fra børjan. Finnes det ting som skjer tidlig som gjør ting som skjer senere mer sannsynlig, eller skjer endringer uten for-hendelser, for å si det sånn? Det er et spørsmål om historical contingency som det heter på fint.
Uansett. Lenski og crewet hans oppdaget at en av linjene på et tidspunkt hadde utviklet evnen til å ta opp og dermed leve på citrat, en hittil helt ukjent egenskap hos E.Coli. De har så gått tilbake et par hundre generasjoner i alle linjene, og startet forsøket på nytt derfra. Gjentatte ganger. Det viser seg at det var 60% sannsynlighet for at forfedrene til citrat-mutantene også evolverte denne evnen etter en tid, mens dette ikke gjaldt for de andre linjene. Dette tyder altså på at det har skjedd en mutasjon tidlig i denne ene linjen som tilfeldigvis gjør at det senere blir enklere å evolvere denne evnen. Fantastisk oppdagelse!
Ikke bare har Lenski evolusjon i aksjon i frysern, men de fikk kule resultater om historiske forløpere attåt!

Mer om forsøket:
http://en.wikipedia.org/wiki/E._coli_long-term_evolution_experiment (her er også link til Lenskis hjemmeside der man kan finne artikkelen.)

Moro; Conservapedia-skaper Andy Schlafly skrev til Lenski og var ignorant. Sånn er nå conservapedia. Lenski var høflig først, og så ble han sint. Sånn er nå vitenskapsmenn når de møter velvillig ignoranse. http://www.conservapedia.com/index.php?title=Conservapedia:Lenski_dialog&oldid=481394

2.
Vitenskapen danser.
Sa noen at vitenskap ikke er kreativt? Noen fant på at man burde prøve å uttrykke forskning i ekspressiv dans, og her er noen av forsøkene. Jeg må innrømme at jeg måtte lese teksten for å skjønne hva noen av dem handlet om.

http://sciencenow.sciencemag.org/cgi/content/full/2008/1120/2

Okei, velkommen til klubben, og håper du synes det var festlig nok til å ville høre mer. og mer. og MER!

Marit

No comments:

Post a Comment