Søk i bloggen

Tuesday, March 24, 2009

Chimp my ride og Julius er sinna

JULIUS ER SINNA
Sjimpanser er kule folk. Vi mennesker kan virke som at vi sliter litt med tanken på at vi ikke er de eneste med bevissthet. Det virker i alle fall som at dette er tilfellet for en del religioner der mannen er herren(no pun intended) over naturen, og mennesket skiller seg tydelig ut. Det er vanskelig å bestemme om noen andre har bevissthet, og selv om det finnes en del anekdotiske bevis for at andre dyr enn oss planlegger og pønsker, er det vanskelig å BEVISE på ordentlig at dette er på grunn av tankekraft og bevissthet, og ikke kondisjonering, trening, prøving og feiling.
Nå virker det endelig som at vi har fått bevis på nettopp dette. En sjimpanse i en dyrehage i Sverige har nemlig planlagt dagen sin på en ny måte.

Santino er navnet, og han liker det ikke når det kommer masse folk for å se på ham. Han har flere ganger samlet steiner fra området sitt om morgenen, før parken åpner, og senere på dagen når han er lei av å bli beglodd og er "agitated" kaster han steinene på folkene som ser på. Dette har forekommet flere ganger, 18 ganger rapportert i Current Biology. Han har også banket på de falske steinene i innhegningen for å slå løs flere steiner å ha til disposisjon. Det virker usannsynlig at det er en annen forklaring på oppførselen enn at han har skjønt hvordan dagene blir, og vet at det kommer folk og glor, og at han bevisst har planlagt hva han skal gjøre med det. Linker:
http://www.guardian.co.uk/science/2009/mar/09/chimp-zoo-stones-science
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7928996.stm

MER SINNA APE
Og han er ikke den eneste. En ape (står ikke spesifisert hvilken type) drepte eieren sin, etter å ha blitt mishandlet og tvunget til å klatre i trær og plukke kokosnøtter i lengre perioder. Han kastet en kokosnøtt rett i nøtta på sjefen.
Vi kan jo lure på om han visste hva han gjorde, men jeg sier "you go, monkey!". http://www.telegraph.co.uk/earth/wildlife/4970905/Monkey-kills-cruel-owner-with-coconut-thrown-from-tree.html

CHIMP MY RIDE
Og etter noen sinna aper, her er en menneskeheten har gjort en tjeneste. Som ser ut som at han koser seg ganske mye.
Jeg mener også å huske at jeg leste da segwayen ble sluppet at voksne brukere ofte føler seg klønete på den den første tiden, mens barn ´tar den´mye mer intuitivt og suser av gårde. Jeg har prøvd en selv, og det var ekstremt ekkelt først. Men det gikk over etter noen minutter. Anbefaler dem som har mulighet å prøve.

DELFINER FINE FIN
Andre dyr som leker( og viser at det ikke bare er vi som er oppfinnsomme):1 comment: