Søk i bloggen

Sunday, March 01, 2009

Bruk vitenskapen i og på jula!

Vitenskapen er et så topp verktøy! Her er noe julerelatert man kan bruke vitenskap til å finne ut av.




Som de fleste skjeldne skapninger finnes det nok av spekulasjoner om nissen finnes. Her er to saker som tar for seg nissens eksistens på kvasivitenskapelig vis.

Den første her har sikkert mange vært borti før, men den er fortsatt morsom: Den går på hvor mye tid nissen har til rådighet fordelt på hvor mange barn og hvor fort han må fly for å rekke alt. Det viser seg overraskende nok at det er fysisk umulig!

http://www.fnal.gov/pub/ferminews/santa/

Denne florerer på nettet i flere utgaver. I forhold til denne kan vi jo huske på at 2 billioner barn er litt i overkant optimistisk for antall nisse-følgere, selv i disse globaliseringstider. Det er tvilsomt at barn fra alle verdens kulturer forventer besøk den kvelden. Men likevel ganske festlig.



Det problemet nevner de hvertfall i denne betraktningen, men de glemmer at nissen `sikkert´ har et superskjold for å takle varmeutviklingen fra den kompirmerte luften foran ham når han flyr som en asteroide gjennom atmosfæren.

http://www.worldofchristmas.net/santa-claus-mystery.html



Som biolog som nettopp har hatt eksamen om pattedyr (og blant annet horn og gevir) synes jeg det var festlig å komme over noen som hevdet at alle nissens reinsdyr må være hunner, på tross av sine amerikanske "macho"navn. (Nuvel, Donner, Blitzen, kunne vært berter for min del.) Uansett. Reinsdyr er eneste art i slekten (Cervidae) der både hunner og hanner gror gevir. (Visstnok gjør også Caribou det, men de blåser vi i.)

Fra snopes kan vi lære at Alaska´s department of fish and game hevder at hannene i den vanligste underarten av reinsdyr der mister geviret sitt i oktober, mens hunnene beholder sitt frem til fødsel på vårparten. Dette ville jo medføre at dersom det samme gjelder for nissens reinsdyr, ville reinsdyrene måtte være hunner, ettersom de pleier å ha horn i representasjoner av "sightings".

Men det nevnes også at :
"Santa´s reindeer are an uncommon subspecies ( Saintnicolas magicalus) that exhibit characteristics atypical of other subspecies of raindeer." Bl.a. fordi de kan fly.

Men som kommentatoren på snopes sier, klarer nissen å gjøre slik at reinsdyrene kan fly, klarer han sikkert å få hannene til å beholde geviret sitt over vinteren også.

http://www.snopes.com/holidays/christmas/santa/reindeer.asp

God jul!

No comments:

Post a Comment