Søk i bloggen

Sunday, March 01, 2009

Blind mann ser, og andre ser inni hodet ditt!

Disse sakene har jeg ruget på lenge, for jeg ville nemlig bruke dem i bio-quizen på RF før jeg delte dem med alle dere. De er ganske tøffe ting.

BLIND MANN SER
Jepp, det stemmer. Forskere har dokumentert et tilfelle av en mann som kan navigere feilfritt gjennom en ´obstacle course´selv om han er blind. Han har hatt to hjerneslag og fått slått ut hele synsbehandlingssenteret (visual cortex), og er dermed blind.

Det spesielle er at han reagerer riktig når han blir eksponert for ansikter som utviser sterke følelser som sorg, glede eller frykt, og forskerne fant ut at de ville teste ham på "ordentlig". De lagde en slags hinderløype som han etter noe skepsis om sine egne evner, faktisk navigerte feilfritt gjennom.

Det viste seg altså at øynene hans er helt funksjonelle, og deler av hjernen oppfatter faktisk det han ser, selv om han selv ikke opplever å se noe. Han ser nå med underbevisstheten, so to speak. Tenk det.

Mer om saken pluss video her:
http://www.seedmagazine.com/news/2009/01/seeing_in_the_dark.php


ANDRE SER INNI HODET DITT
Vel, på en måte. Og det er vel strengt tatt ikke så spesielt heller, med slike fancy maskiner som finnes nå om dagen som lager 3Dmodeller og det er ikke måte på.

Nå har de (forskerne, seff) klart å lese av bilder rett fra hjernen på en del subjekter. De har brukt fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging) til å scanne hjernen til subjekter mens de ser på bilder (enda mer med Visual Cortex i dag). Så har de "dekodet" bildene fra MRI´en og fått ut igjen bildene subjektene så på! Det er ganske fantastisk og jeg anbefaler å lese mer med illustrasjoner, for eksempel her:

http://scienceblogs.com/pharyngula/2008/12/soon_well_be_reading_your_mind.php

Men det er ingen grunn til bekymring helt enda. For det første er det så vidt jeg vet ikke gjort forskning på noe som kan lese av hva du tenker på. En av grunnene til dette er at hjernen er så fryktelig kompleks og maskinen må kalibreres for alt bakgrunnsbråket du har inni hodet før den kan lese av hva du ser på. Testpersonene måtte altså stirre på noe lenge, flere ganger, mens maskinen prøvde å fjerne støyen fra bildet. Deretter så de på noe nytt, og den leste av igjen. Og bildene ble veldig fine, spør du meg.

Absolutt kul forskning.

No comments:

Post a Comment